HILVERSUM - Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) vindt dat de bankiers 'oorverdovend stil' zijn wat betreft het kijken naar hun eigen rol in de financiële crisis. Ook van de commissarissen in hun rol als toezichthouders van de banken, hoort hij vrijwel niets.

Dat zei Heemskerk zaterdag in Tros Kamerbreed op radio I. Hij vindt dat een bankier moeten kijken naar wat hij zelf verkeerd heeft gedaan, wat hij ervan geleerd heeft en wat de banksector ervan heeft opgestoken. Ook zijn partijgenoot en oud-premier Wim Kok, nu ING-commissaris, heeft hij nog niet gesproken. "Ik ben benieuwd wat hij ervan vindt."

De boetedoening moet wat Heemskerk betreft echt vanuit het bankwezen zelf komen. Daarna moeten ze pas kijken naar de raad van commissarissen of de rol van De Nederlandsche Bank en de minister van Financiën.

Huizenprijzen
Heemskerk liet zich verder niet enthousiast uit over het voorstel van de Rabobank om huiseigenaren te verplichten zich te verzekeren tegen dalingen van de huizenprijzen. Als het uitkomt op een premie van 300 euro per jaar voor een huis van 3 ton, dan zou het om 500 miljoen euro premie-inleg per jaar gaan, zo rekende de staatssecretaris voor. "Dat hakt erin. Het is ook slecht voor de koopkracht."

Heemskerk vindt het ook niet goed om in allerlei doemscenario's te denken en over een crisis in de huizenmarkt te spreken. Hij wijst erop dat op dit moment mensen langer nadenken over de koop van een huis, eerst hun oude huis willen verkopen en iets minder dure huizen kopen.

CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel vindt het plan echter zo gek nog niet, zei hij. Zijn fractie gaat er vragen over stellen.