AMSTERDAM - Bestuursvoorzitter Bert Heemskerk van de Rabobank wil dat minister Wouter Bos van Financiën snel maatregelen neemt om de onrust onder Nederlandse huizenbezitters weg te nemen. Dat zegt hij in een interview met de Volkskrant, die het vrijdag op haar site zette.

Hij vindt dat iedereen met een huis zich verplicht zou moeten verzekeren tegen dalingen van de huizenprijs. "We moeten Amerikaanse toestanden vermijden." Heemskerk ziet de Nederlandse woningmarkt niet instorten, maar de laatste weken ligt hij welvrijwel stil. "Onze omzet in nieuwe hypotheken ligt in 2008 tot nu toe 30 procent lager."

Het voorstel van Heemskerk kan niet op goedkeuring rekenen van de Vereniging Eigen Huis. De VEH noemt het een sympathiek plan, maar niet nodig voor de Nederlandse markt, omdat hier al de Nationale Hypotheek Garantie bestaat. 
 
"Heemskerk maakt ten onrechte een vergelijking met de situatie in Amerika en Spanje. In Spanje is een huizenoverschot, in de VS zijn problemen met hypotheken. Dat is in Nederland niet aan de orde", aldus woordvoerder Hans André de la Porte van Eigen Huis.