AMSTERDAM - Het Platform Detailhandel wil dat er een landelijk verbod op speciaal gemaakte hulpmiddelen voor winkeldieven komt.

Dat zei secretaris winkelcriminaliteit Sander van Golberdinge vrijdag. Nu hebben slechts enkele gemeenten een verbod op bijvoorbeeld tassen die zijn bekleed met aluminiumfolie om zo de alarmsystemen van winkels om de tuin te leiden.

Volgens Van Golberdinge is een landelijk verbod nodig omdat er sprake is van "een hausse in het gebruik van professioneel diefstalgereedschap". "Het is sterk in opkomst."

Rooftassen
Dieven maken al jaren gebruik van 'rooftassen'. Sinds enige tijd krijgt het Platform Detailhandel echter ook steeds meer meldingen van criminelen die rokken, kinderwagens of binnenzakken van jassen met aluminium bekleden.

Van Golberdinge zegt dat het vooral goed georganiseerde bendes zijn die het 'diefstalgereedschap' gebruiken. "Het zijn echte professionals." In sommige winkelstraten zijn die volgens hem zelfs verantwoordelijk voor 50 tot 80 procent van alle diefstallen.

Bendes
De toename in het gebruik van de speciaal geprepareerde hulpmiddelen begon toen landen als Roemenië of de Baltische landen toetraden tot de Europese Unie. De bendes komen namelijk vooral daarvandaan."Het vervallen van de binnengrenzen brengt heel veel goeds, maar criminelen maken er ook gebruik van."

Volgens het Platform Detailhandel lijden winkels in Nederland jaarlijks 220 miljoen euro schade door diefstal en inbraak door bendes.