NEW YORK - Beleggers op Wall Street schudden donderdag een deel van de angst voor marktverslechtering van zich af, wat resulteerde in rustigere handel dan de afgelopen tijd gebruikelijk. Investeerders hopen dat renteverlagingen wereldwijd zullen helpen bij het bestrijden van de wereldwijde recessie.

"We zullen nog wel grote schommelingen zien, maar de volatiliteit zal verder afnemen als we eenmaal de presidentsverkiezingen achter de rug hebben", vermoedt een Amerikaanse handelaar.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot 2,1 procent (189,73 punten) hoger op 9180,69 punten. De breed samengestelde S&P 500 won 2,6 procent (24,00 punten) bij een stand van 954,09 punten. Technologiebeurs Nasdaq steeg met 2,5 procent (41,31 punten) tot 1698,52 punten.

Winsten
Woensdag verlaagde de Amerikaanse Federal Reserve, het stelsel van centrale banken, de rente zoals verwacht met 0,5 procentpunt tot 1 procent. Wall Streetreageerde woensdag in eerste instantie positief op de toelichting door de Fed, maar zakte op het einde weg. "Het lijkt erop dat als er een rally is, een deel van de beleggers van de gelegenheid gebruik maakt om winsten te nemen", zei een handelaar uit Ohio.

Investeerders beginnen de eerste tekenen te bespeuren dat kredietmarkten zich weer langzaam openstellen. Een gebrek aan liquiditeit is de afgelopen tijd een belangrijke aanjager van de problemen op de financiële markten.

Herstel
"De Federal Reserve heeft de patiënt een grote hoeveelheid medicijnen verstrekt, nu kijken we naar tekenen van herstel", aldus een Amerikaanse handelaar. Behalve de Federal Reserve, verlaagden ook de centrale banken van China, Hongkong en Taiwan hun belangrijkste rentetarieven.

Beleggers reageerden ook positief op de nieuwste cijfers over de Amerikaanse economie, die in het derde kwartaal met 0,3 procent kromp. De terruggang was minder sterk dan voorspeld.

Creditcards
Creditcardmaatschappij American Express zei donderdag zevenduizend banen, oftewel 10 procent van het totaal, te schrappen vanwege de kredietcrisis. Het aandeel noteerde een plus van 3,4 procent. Ook mobieltjesmaker Motorola kondigde donderdag een paar duizend ontslagen aan vanwegen de verzwakkende markt. Het aandeel daalde met 5,1 procent.

De grootste tandpastaproducent ter wereld, Colgate-Palmolive, maakte donderdag een winststijging van 19 procent bekend. De kwartaalwinst van bijna 500 miljoen dollar was hoger dan analisten hadden verwacht. Het aandeel steeg met ruim 7 procent.

ExxonMobil
Olieconcern ExxonMobil profiteerde in beperkte mate van onverwacht goede winstcijfers over het derde kwartaal met een koersstijging van 0,5 procent. Dankzij de torenhoge olieprijs boekte het bedrijf in de periode van juli tot en met september een recordwinst van 14,8 miljard dollar.

De olieprijs daalde met 2,8 procent tot 65,52 dollar per vat. De euro noteerde 1,2925 dollar, tegen een stand van 1,2900 dollar bij het slot van de Europese beurzen.