TOKIO - De aandelenbeurs in Japan is vrijdag lager gesloten. Veel koersen stonden de hele dag licht in de min, maar sprongen diep in het rood nadat de centrale bank van Japan vlak voor sluiting van de beurzen het belangrijkste rentetarief met 20 basispunten verlaagde naar 0,3 procent.

Terwijl de beurzen op Wall Street en in Europa juist opveerden na de renteverlaging van de Federal Reserve op woensdag, kon dezelfde maatregel door de Japanse autoriteiten de handelaren in Tokio niet bekoren. De handel bleef ook in de ban van de winstwaarschuwingen die verscheidene bedrijven donderdag hadden doen uitgaan. De Nikkei-index sloot vrijdag 5 procent lager op 8576,98 punten. Dat is een verlies van 452,78 punten.

Andere beurzen in Azië boden een gemengd beeld. De Zuid-Koreaanse Kospi-index kreeg er 2,6 procent bij en sloot op 1113,06 punten. De Australische All Ordinaries won 0,6 procent en eindigde op 3982,7 punten. De Hang Seng-index stond tijdens de middaghandel juist op een verlies van 1,5 procent.