AMSTERDAM - De AEX-index, de hoofdgraadmeter in Amsterdam, sloot donderdag toch lager, na bijna de hele dag in de plus te hebben gestaan. Lagere koersen van het zwaarwegende olieconcern Shell en voedingsmiddelenconcern Unilever drukten de beurs halverwege de middag in het rood.

De AEX sloot 1,93 punten, ofwel 0,7 procent, lager op 257,65 punten. Woensdag was de beursgraadmeter ruim 9 procent omhoog gegaan. De MidKap-index ging donderdag 9,97 punten (2,8 procent) vooruit naar 363,03 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt klommen tussen de 0,2 en 1,3 procent.

De effectenmarkten gingen direct bij de opening al over de gehele linie omhoog, gesteund door onder meer renteverlagingen in Azië en de Verenigde Staten. Op het Damrak ging de aandacht vooral uit naar de kwartaalberichten van Shell en Unilever. Shell overdonderde de markt voorbeurs met een winst van 10,9 miljard dollar, 71 procent hoger dan vorig jaar en ruim boven de verwachting van analisten.

Shell
Toch verloor het aandeel Shell 5,1 procent. "Winstnemingen. In aanloop naar de cijfers heeft Shell het ontzettend goed gedaan op de beurs", concludeerde Bastiaan van Ede, beleggingsadviseur bij ING. De afgelopen twee weken werd Shell grofweg een kwart meer waard.

Unilever kondigde een onderliggende omzetgroei aan over het derde kwartaal van 8,3 procent, eveneens boven de verwachting van analisten. Toch moest ook dit aandeel 5,8 procent inleveren. "Unilever is niet het goedkoopste aandeel op de beurs. Daarnaast valt de kwaliteit van de winst wat tegen", aldus van Ede.

ING
Vooral de financiële fondsen, die de laatste tijd behoorlijke averij opliepen, waren gewild. ING schitterde op het Damrak met een plus van 10,3 procent. Ook elders in Europa waren de banken populair. In Frankfurt schoot Deutsche Bank, die donderdag zijn resultaten had gepubliceerd, zelfs 17,7 procent omhoog. "Bemoedigend om de financiële waarden weer in de plus te zien", merkte Van Ede op.

ASML was een opvallende daler met een min van 1 procent. Dat had onder meer te maken met de Japanse chipmachine- en camerafabrikant Nikon die minder nieuwe chipmachines verwacht te produceren omdat chipfabrikanten de investeringen terugschroeven.

ASMI
MidKapper ASMI (plus 8,6 procent) ging het beter af. Woensdag na het sluiten van de beurs maakte de toeleverancier aan de chipindustrie zijn derdekwartaalcijfers bekend. Het bedrijf is dit jaar bijna de helft van zijn beurswaarde verloren.

De grootste stijger in de MidKap was metaalbedrijf AMG, waarvan de koers sinds het begin van de maand ruim is gehalveerd. Het aandeel werd ruim een kwart meer waard. De oorzaak van de koersexplosie was de Amerikaanse branchegenoot First Solar die sterke kwartaalcijfers had gepubliceerd.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,2900 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen woensdag was de Europese munt 1,2915 dollar waard. De olieprijs daalde met 3,6 procent tot net iets boven de 65 dollar per vat.