Wat geeft de doorslag? Straks een goed pensioen of nu een Xbox op kantoor? Werkgevers met goede traditionele arbeidsvoorwaarden zijn niet automatisch de meest aantrekkelijke werkgevers. Dat blijkt uit het Intermediair Beste Werkgevers Onderzoek 2008.

Het Beste Werkgevers Onderzoek combineert twee onderzoeken: dat naar de beste arbeidsvoorwaarden én dat naar de tevredenheid van de werknemers.
De derde plaats is voor de gemeente Zwolle. Zwolle laat zien dat de overheid allang niet meer onderdoet voor het bedrijfsleven: de gemeente heeft de beste arbeidsvoorwaarden van alle deelnemende bedrijven.

Bij de nummer twee op de lijst - Rabobank - is het net omgedraaid: qua arbeidsvoorwaarden zitten werknemers er gebeiteld, terwijl de tevredenheid met het werk een vrij gemiddelde 7,5 krijgt. Maar van alle banken is deze oerdegelijke Rabobank de meest populaire werkgever, zeker sinds de kredietcrisis: men merkt dat er sinds enkele maanden meer open sollicitaties komen van werknemers van de concurrenten.

Macaw
Een dik salaris, ruime pensioenbijdrage en korting op de hypotheek zijn niet cruciaal voor de tevredenheid van de meeste werknemers. Want hoewel de arbeidsvoorwaarden bij Macaw, de winnaar van het Intermediair Beste Werkgevers Onderzoek 2008 niet buitengewoon zijn, wordt de tevredenheid bij dit bedrijf bepaald door werksfeer, de inhoud van het werk, vrijheid in het werk en doorgroeimogelijkheden.

Top 25 beste werkgevers 2008:

 1. Macaw
 2. Rabobank
 3. Gemeente Zwolle
 4. Achmea
 5. KPMG
 6. Caesar Group
 7. Fortis Nederland
 8. Corus
 9. Nuon
 10. AT Osborne
 11. Ormit
 12. ING
 13. Ernst & Young *
  Binnenlandse Zaken *
 14. Twynstra Gudde
 15. Waterschap Brabantse Delta *
  PGGM *
 16. Kadenza *
  Topdesk *
 17. Randstad
 18. Ciber
 19. Gemeente Amersfoort
 20. RDW
 21. Akzonobel
 22. Schiphol Group
 23. Sogeti
 24. Essent
 25. Delta Lloyd

* Gedeelde plaats