RIJSWIJK - Rond Kerstmis moet het spaarloon worden vrijgegeven. Dat pleidooi doet FNV-voorzitter Agnes Jongerius woensdag in een interview in Het Financieele Dagblad.

Ze vindt dat het kabinet snel met maatregelen moet komen om het consumentenvertrouwen te herstellen. Met het vrijgekomen spaarloon kunnen de Nederlanders gaan consumeren, meent Jongerius.

Ze vindt dat de financiële crisis de reële economie begint te raken. Maatregelen die de binnenlandse bestedingen opstuwen, werken volgens Jongerius beter dan loonmatiging.

Deblokkeren
Spaarloontegoeden staan in principe vier jaar vast en mogen alleen onder bepaalde voorwaarden worden aangesproken. Alleen de overheid kan de tegoeden deblokkeren. De laatste keer dat dat gebeurde was in september 2005. Toen kon het tussen 2001 en 2004 gespaarde saldo worden opgenomen.

Jongerius pleit er verder voor de kredietcrisis te gebruiken voor scholing en modernisering van de arbeidsmarkt. De uitzendkracht als eerste ontslaan bij tegenwind noemt ze een "ouderwetse reflex".

Ze vindt dat de werknemersorganisaties betrokken hadden moeten worden bij de besprekingen over de verruiming van de kredietfaciliteiten voor het midden- en kleinbedrijf. Ook vindt ze het vreemd dat minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken alleen met de werkgevers praat over de effecten van de kredietcrisis op de reële economie. "Maria kan zich een keer in een week vergissen, maar twee keer... Met alleen werkgeverskoepels is zoiets een rare vertoning".

Van der Hoeven staat wel positief tegenover het idee van Jongerius. Ze laat weten het voorstel te gaan bespreken met staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën.