DEN HAAG - Met de benoeming van de Zwitser Peter Voser als opvolger van Shell-topman Jeroen van der Veer zit er binnenkort geen enkele Nederlander meer in de absolute top van het bestuur van 'Koninklijke Olie'.

Een Fins-Zwitsers tandem heeft vanaf volgend jaar zomer de touwtjes in handen bij het Nederlands-Britse concern. De Fin Jorma Ollila, voormalig Nokia-topman, is er sinds 2006 chairman (vergelijkbaar met president-commissaris).

Fusie
Sinds de fusie van het Nederlandse Koninklijke Olie en het Britse Shell Transport & Trading in 1907 was het gebruikelijk bij Shell dat de hoogste functies werden verdeeld tussen Nederlanders en Britten. Dit had te maken met de tweeledige organisatiestructuur van de onderneming, namelijk een Britse en Nederlandse tak.

In 2005 voerde Shell een eenvoudiger bestuursmodel in, een zogenoemde one tier board. Het oude model werd als een van de oorzaken gezien voor het schandaal rondom de boekhouding van de reserves in 2004.

In het Britse one tier model zitten de uitvoerende bestuurders (executives) en toezichthouders (non-executives) bij elkaar. De toezichthouders spelen een actievere rol dan gebruikelijk. Aan het hoofd van de board staat Ollila.

Kok
Op het hoofdkantoor van Shell in Den Haag bestaat het uitvoerende deel van de board uit de Nederlanders Jeroen van der Veer (CEO) en Rob Routs (olieverkoop en chemie), de Brit Malcolm Brinded (oliewinning), de Amerikaanse Linda Cook (gas en elektriciteit) en de Zwitser Peter Voser, momenteel nog financieel directeur (CFO). Van de tien non-executives (commissarissen) hebben er slechts twee de Nederlandse nationaliteit, onder wie oud-premier Wim Kok.

Routs gaat eind dit jaar met pensioen, Van der Veer vertrekt volgend jaar zomer. Met de vacatures die ontstaan door het vertrek van Routs en de nieuwe rol van Voser, is het denkbaar dat met de sollicitatiegesprekken met kandidaten nationaliteit een grotere rol gaat spelen dan gebruikelijk. De Britten zijn met vier man in ieder geval nog ruim vertegenwoordigd in de board.