AMSTERDAM - Een overmaat aan ambitie, arrogantie en besluiteloosheid maakte van ABN Amro een ideaal slachtoffer. Dat concludeert publicist Jeroen Smit in zijn boek De Prooi, dat donderdagmiddag wordt gepresenteerd aan staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken.

Vorig jaar werd ABN Amro overgenomen en opgesplitst door het bankentrio Fortis, Santander en Royal Bank of Scotland. Smit reconstrueert in zijn boek de ondergang van de grootste bank van Nederland. Hij sprak daarvoor met meer dan honderd betrokkenen. Smit concludeert dat topbestuurders zo slecht naar klanten, werknemers en aandeelhouders luisterden dat "deze icoon de regie over zijn toekomst volledig kwijtraakte".

Smit beschrijft in zijn boek ook het laatste deel van het drama rond de bank. De Nederlandse activiteiten van ABN Amro werden onlangs genationaliseerd, nadat bleek dat Fortis zich had verslikt in de overname.

Smit schreef eerder een boek over de boekhoudmalversaties bij detailhandelsconcern Ahold, waarmee hij verschillende prijzen won.