FRANKFURT - Deutsche Bank heeft in het derde kwartaal een nettowinst geboekt van 414 miljoen euro. Een jaar geleden was dat nog 1,63 miljard euro. Dat komt neer op een daling van bijna 75 procent.

Deutsche Bank maakte donderdag bekend nieuwe boekhoudregels te hebben toegepast, die recent door de EU zijn goedgekeurd. Daardoor vielen de afschrijvingen in het derde kwartaal ruim 800 miljoen euro lager uit. In totaal schreef de bank 1,2 miljard euro af op onder meer slechte leningen.

De winst voor belastingen kwam uit op 93 miljoen euro, 94 procent lager dan vorig jaar. Topman Josef Ackermann liet weten dat "het derde kwartaal werd gekenmerkd door een sterke intensivering van de kredietcrisis in september". Volgens Ackermann blijven de omstandigheden op de kredietmarkten "uiterst moeilijk". De topbankier kwam niet met verwachtingen voor het volledige boekjaar.

Marktprijzen
De nieuwe boekhoudregels houden onder meer in dat niet alle investeringen en leningen die een bank uit heeft staan volgens "marktprijzen" op de balans moeten staan.

Analisten die nog diepere verliezen bij Deutsche Bank hadden verwacht, noemden de verliescijfers 'gematigd'. Beleggers leken ook de prestaties van Deutsche Bank te belonen. Op de beurs in Frankfurt noteerde het aandeel ruim 15 procent hoger.

Dit gebeurde ondanks de opmerkingen van de Duitse minister van Financiën Peer Steinbrück, die in de Financial Times meldde dat "ook instellingen die tot nu toe hebben geweigerd, binnenkort bij de overheid zullen aankloppen voor hulp". Deze mededeling zou kunnen verwijzen naar Deutsche Bank, die tot nu toe overheidsinvesteringen heeft afgewezen. Ackermann liet eerder weten dat het "beschamend" zou zijn om overheidsgeld aan te nemen.

Liquiditeit
De Duitse overheid heeft evenals veel andere Europese landen een fonds in het leven geroepen om financiële instellingen van extra liquiditeit te voorzien.