AMSTERDAM - Noord-Korea heeft geen last van de financiële crisis die de wereld in zijn greep heeft. Het zelfbenoemde paradijs in stormachtige economische tijden, stelt 'geen enkel probleem te hebben'.

De economie van het Aziatische land is sterk gecentraliseerd en gestuurd door de overheid. Het dictatoriale regime baseert zich op zelfvoorziening en een absoluut minimum aan buitenlandse handel.

Kapitalisme speelt nauwelijks een rol in Noord-Korea. Het land kent dan ook geen effectenbeurs en pas de laatste jaren is er sprake van schoorvoetend toegestane straathandel, aldus persbureau Reuters.

Internet
Wie op vakantie wil om even aan de financiële perikelen te ontkomen, zou dus het straatarme Noord-Korea kunnen overwegen. Bezoekers moeten wel hun mobiele telefoons thuislaten, die mogen het land niet in.

Ook internetten is geen sinecure. Een hotelgast in Pyongyang kreeg te horen dat hij eerst een aanvraagformulier in moest vullen, als hij een e-mail wilde versturen. Een uur later kreeg hij eindelijk toestemming, maar wel tegen betaling van keiharde Amerikaanse dollars.