TOKIO - De beurzen in Azië reageerden donderdag positief op de renteverlaging die het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, woensdag heeft doorgevoerd.

In Japan heerste ook optimisme over een mogelijke renteverlaging door de Japanse centrale bank. De handel kreeg verder steun van een iets lagere stand van de yen.

Seoul
De Nikkei-index sloot 10 procent hoger, de op een na grootste stijging in een dag ooit, en sloot op 9029,76 punten. Dat is een winst van 817,86 punten. In Zuid-Korea kreeg de Kospi-index er maar liefst 11,9 procent bij en sloot op 1084,72 punten. De stemming in Seoul kreeg een impuls nadat bekend werd dat de centrale bank van Zuid-Korea een zogenoemde 'swap-facility' overeen was gekomen met het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Dit betekent dat Zuid-Korea in ruil voor eigen valuta de beschikking krijgt over maximaal 30 miljard dollar om de geldmarkten te ondersteunen.

De Australische All Ordinaries boekte een relatief bescheiden winst van 4 procent. In Hongkong sloot de Hang Seng-index met een winst van 12,8 procent.

Tokio
In Tokio waren het vooral exporterende bedrijven die de weg omhoog vonden. Kyocera kreeg er 9,2 procent bij en Canon boekte een winst van 11,4 procent.

Nabeurs maakte de Japanse premier Taro Aso een nieuw stimuleringsprogramma voor de economie bekend ter waarde van zo'n 26,9 biljoen yen (circa 211 miljard euro). Het pakket omvat onder meer belastingverlagingen en andere voordelen voor particulieren en kredieten voor kleine bedrijven.