AMSTERDAM - De Tweede Kamer heeft grote twijfels bij een mogelijke terugkeer van Rijkman Groenink bij ABN Amro. De voormalige topman zou eerst de 26 miljoen euro terugbetalen die hij overhield aan de verkoop van ABN Amro, melden PvdA, SP en VVD donderdag in een reactie tegenover De Telegraaf.

 "Groenink moet toch wel een enorme plank voor z'n kop hebben", aldus VVD'er Frans Weekers in de krant. Wat Joop Hofland van vakbond De Unie betreft moet eerst Groeninks beloning en optiepakket op tafel komen. Een woordvoerder van CNV Dienstenbond noemt Groeninks opmerkingen "bijna en grapje".

"Er is niemand anders in Nederland met zo veel ervaring in het bankwezen en specifieke kennis van ABN Amro als ik", aldus Groenink woensdag tijdens een olie-conferentie in Londen. Onder het bewind van Rijkman Groenink werd ABN Amro gekocht en opgesplitst door Royal Bank of Scotland, Banco Santander en Fortis.

Volgens Carina Hamaker, de woordvoerster van de voormalige bankier, ging Groenink in Londen in op de 'hypothetische situatie' dat hij gevraagd zou worden als toezichthouder. "Hij acht zichzelf daarvoor op puur zakelijke gronden gekwalificeerd", zegt Hamaker.

Groenink mist volgens Peter Paul de Vries vooral steun bij het personeel en aandeelhouders, zegt de voormalige directeur van de Vereniging van Effektenbezitters (VEB). Volgens hem is de kans op een 'comeback' dan ook "vrijwel nihil".