BRUSSEL - Het Nederlands midden- en kleinbedrijf (mkb) moet zo snel mogelijk samen met de Nederlandse regering en Nederlandse banken voor leningen aankloppen bij de Europese Investeringsbank (EIB). Dat zegt CDA-Europarlementariër Corien Wortmann.

Doet het Nederlandse mkb dat niet, dan loopt het volgens Wortmann honderden miljoenen aan kredieten mis, nu de fondsen van de EIB vanwege de financiële crisis zijn uitgebreid met 32 miljard euro in de jaren tot 2011.

Volgens Wortmann leenden Nederlandse bedrijven nooit bij de EIB, omdat de Nederlandse banken zelf leningen konden verstrekken. Maar daar zit de klad in nu de banken het zelf moeilijk hebben. Wortmann waarschuwt dat als het mkb in de problemen komt "de motor van de Europese economie en werkgelegenheid gaat haperen, wat tot een veel langere de diepere economische crisis zal leiden".

Het Nederlandse mkb kan alleen profiteren van de miljarden van de EIB als Nederlandse banken optreden als intermediair. Vrijwel alle EU-landen doen het op die manier, behalve de Benelux, Zweden en Finland.