AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag voor het gerechtshof in Amsterdam onvoorwaardelijke celstraffen geëist tegen de voormalige top van het supermarktconcern Ahold. De eisen zijn lager dan die bij de rechtbank, maar hoger dan de straffen die de rechtbank oplegde.

De oud-topmannen staan terecht voor hun aandeel in de boekhoudfraude bij Ahold. Drie van de vier verdachten werden in 2006 door de rechtbank veroordeeld en kregen voorwaardelijke straffen en geldboetes opgelegd. Zowel het OM als de verdediging ging in hoger beroep.

Voormalig Aholdtopman Cees van der Hoeven hoorde vijftien maanden celstraf, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, tegen zich eisen. Oud-financieel topman Michel Meurs hoorde een eis van twaalf maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

Andrea
Tegen oud-bestuurslid Jan Andreae eiste het OM zes maanden cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Ook wil het OM dat het hof Andreae een werkstraf van 120 uur en een geldboete van 120.000 euro oplegt.

Voormalig commissaris, de Zweed Roland Fahlin, die overigens niet aanwezig was, zou een voorwaardelijke straf moeten krijgen van zes maanden cel en een boete van 120.000 euro.