AMSTERDAM - Rijkman Groenink zou graag weer aan de slag gaan bij ABN Amro, dat inmiddels in handen is van de Nederlandse staat. De oud-bestuursvoorzitter van ABN Amro denkt dat hij van grote waarde kan zijn voor de bank.

Groenink (59) heeft dit gezegd tegen het Amerikaanse persbureau Bloomberg. "Er is niemand anders in Nederland met zo veel ervaring in het bankwezen en specifieke kennis van ABN Amro als ik", aldus Groenink. Hij zei niet te zijn benaderd voor een functie bij de bank en hij zal er ook niet naar solliciteren.

Onder het bewind van Rijkman Groenink werd ABN Amro gekocht en opgesplitst door Royal Bank of Scotland, Banco Santander en Fortis.

Geld
Groenink vertrok in november vorig jaar. De overname leverde hem 26 miljoen euro op door de verzilvering van aandelen en opties. Groenink nu: "Ik had het geld niet nodig en ik wilde het ook niet. Maar het publiek denkt dat ik een graaier ben en dat ik de bank verkwanseld heb."

Toen de kredietcrisis losbarstte, bleek Fortis zich te hebben vertild aan de overname van ABN Amro. De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar dreigde ten onder te gaan, waarop de Nederlandse staat de Nederlandse activiteiten van Fortis kocht, inclusief die van ABN Amro.