AMSTERDAM - Internetfraudeurs proberen een slaatje te slaan uit de kredietcrisis door hypotheken en leningen aan te bieden aan consumenten die verlegen zitten om kapitaal. Dat zegt een beveiligingsexpert van softwarebedrijf Microsoft woensdag tegenover Reuters.

Microsoft-medewerker Tim Cranton zegt steeds vaker oplichtingsmailtjes langs te zien komen waarbij wordt aangeboden om een hypotheek te herfinancieren. Miljoenen Amerikanen kampen door stijgende rentelasten met een te zware hypotheek.

Cranton verwacht dat naarmate er meer mensen in financiële nood komen, het aantal ingenieuze oplichtingstrucs zal toenemen. "We zagen dit al eerder na de orkaan Katrina en de Tsunami in Azië in 2004", aldus Cranton.

Slachtoffers
Ineternetters schatten de kans dat ze ten prooi vallen aan online oplichters hoger in dan dat er daadwerkelijk slachtoffers vallen, blijkt uit onderzoek van het softwarebedrijf. Microsoft enquêteerde 5000 Europeanen, waarvan een kwart het waarschijnlijk achtte dat zij ooit geld zouden kwijtraken aan een internetcrimineel. In totaal bleken 113 mensen in het afgelopen jaar opgelicht te zijn door een internetfraudeur, wat neerkomt op 1 op de 44 ondervraagden.

Microsoft wil met de hulp van internetbedrijf Yahoo, overboekingsbedrijf Western Union en de African Development Bank mensen meer bewust gaan maken van het risico van frauduleuze e-mails "en mensen met meer vertrouwen op het internet te laten surfen". "We willen geen afname in e-commercie", zegt Cranton.