MIDDELBURG - Bij de Zeeuwse thuiszorgorganisatie Zorgstroom dreigt ontslag voor 1100 mensen. Dat heeft directeur Leon Phernambucq woensdag gezegd. Bij de instelling werken 2700 mensen, onder wie alphahulpen en vrijwilligers.

Zorgstroom verzorgt op de eilanden boven de Westerschelde de thuiszorg bij Zeeuwse hulpbehoevenden. De gemeenten betalen echter te weinig en Zorgstroom heeft daardoor al een verlies van 3 miljoen geleden in de afgelopen twee jaar. De organisatie wil daarom niet meer inschrijven bij de volgende aanbesteding. Daarmee lopen 1100 mensen de kans hun baan te verliezen.

Zorgstroom krijgt als het aan de gemeenten ligt 19 euro per uur. Phernambucq zegt daar niet voldoende aan te hebben en zeker 20,50 euro te willen, anders lijdt Zorgstroom opnieuw een miljoenenverlies. Dat kan het zich niet permitteren. Op 4 november is overleg gepland met de werknemersorganisaties.

Het ontslag zou gelden voor vierhonderd zorgverleners in loondienst en verder om alphahulpen, veelal laagopgeleide medewerkers zonder vast contract. Eventuele ontslagen in ondersteunende afdelingen zijn niet meegeteld.