AMSTERDAM - Google heeft een testomgeving geopend waarin bedrijven experimentele Google Apps kunnen testen. Een daarvan laat teams vragen indienen en er op stemmen.

Google maakte dat bekend op zijn weblog . Het Labs -onderdeel van Google Apps biedt sinds dinsdag toegang tot drie experimentele diensten. Google startte al eerder met een experimenteel onderdeel van Gmail, waarvoor in de Labs-sectie ook diverse extra features beschikbaar zijn.

Modereren
Een van de nieuwe Apps-toepassingen is Google Moderator. Daarmee kunnen bedrijven vragen publiceren en anderen laten stemmen op welke vragen ze het liefst antwoord willen krijgen. De Google Moderator-site is alleen toegankelijk binnen groepen.

De tweede applicatie is bedoeld voor het leveren van commentaar op programmacode die nog in ontwikkeling is. De derde, Google Short Links, laat gebruikers kortere webadressen maken van lange URL's.

De drie applicaties draaien op Google App Engine. Dat is het totaalpakket voor webdiensten waarmee Google in april startte. De experimentele Google Apps kunnen alleen door de beheerder van het Apps-account worden geactiveerd.