RIJSWIJK - De malaise in de geldwereld heeft voor sommige media gunstige effecten. Zo zijn financiële internetsites sinds het uitbreken van de crisis ongekend populair. Tv-zender RTLZ zag het gemiddelde aantal kijkers verdubbelen met een piek van 1,3 miljoen op één dag, begin september.

"We merken dat alles wat we publiceren onder onze handen wordt weggegrist. Het is absoluut drukker", zegt hoofdredacteur Pieter Kort van iex.nl. Deze site en drie zustersites kregen de afgelopen vier weken 940.000 unieke bezoekers, naar schatting 60 procent meer dan normaal. Op topdagen waren er 1,4 miljoen pageviews, een toename van ongeveer 80 procent.

Bij de site belegger.nl is het sinds september ook veel drukker dan normaal, meldt oprichter Matthijs Kanis. "We krijgen per dag op drie sites die we hebben ongeveer 100.000 unieke bezoekers en dat is een verdubbeling. Een lichtpuntje in deze tijd."

Beurs
De site beurs.nl concludeert dat "niet iedereen last heeft" van de kredietcrisis en wijst dan op de voor de site ongekende bezoekcijfers. De website verwacht dat deze maand meer dan een miljoen mensen de pagina's van de site hebben bekeken. Dat zou vergeleken met normaal 400.000 meer dan een verdubbeling betekenen.

Behalve kijkers naar de (live) uitzendingen, zag RTLZ ook het aantal via internet opgevraagde uitzendingen (videostreams) de afgelopen weken stijgen. Dinsdag 30 september bereikte dat een hoogtepunt met 15.000 opgevraagde streams. Op de site van RTLZ worden dagelijks een half miljoen maal pagina's bekeken.

Iex
Dat het publiek zich zorgen maakt over de financiën blijkt uit het forum op iex.nl. Het aantal berichten, en vooral vragen, dat achtergelaten wordt is op topdagen met vierduizend bijna het dubbele dan normaal. "Mensen moeten hun ei kwijt," zegt hoofdredacteur Kort van iex.nl.

Of de uitbaters van de site en de zender er ook daadwerkelijk garen bij spinnen is nog maar de vraag. Volgens Kanis van belegger.nl valt de advertentieverkoop tegen terwijl doorgaans juist in het laatste kwartaal het meeste wordt omgezet. "Het laatste kwartaal is normaal het toetje van het jaar. Maar dat is er nu dus niet," constateert Kanis.