KEULEN - De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft de nettowinst in het derde kwartaal met 75 procent zien dalen tot 149 miljoen euro. De resultaten stonden vooral onder druk van de hoge brandstofprijzen.

Het bedrijf kondigde woensdag aan de capaciteitsgroei dit jaar te zullen inperken wegens de afzwakkende economie en de financiële crisis.

De omzet ging in het afgelopen kwartaal met 3,7 procent omhoog tot 6,5 miljard euro. Lufthansa publiceerde dinsdag al de resultaten over de eerste negen maanden van dit jaar en kwam met een winstwaarschuwing voor het hele jaar. Het bedrijf rekent voor heel 2008 op een operationele winst van 1,1 miljard euro, tegen een eerder voorspelde 1,38 miljard euro.

Capaciteit
Lufthansa wil de capaciteit dit jaar met 5,2 procent laten groeien, in plaats van de eerder geplande 7,1 procent. Volgend jaar neemt de capaciteit met 0,8 procent toe. Ook wil Lufthansa kosten besparen. "In deze crisistijden ligt de nadruk van het bestuur natuurlijk op het afschermen van de resultaten", aldus topman Wolfgang Mayrhuber.