AMSTERDAM - In Saudi Arabië zijn waarschijnlijk 's werelds laatste optimistische autofabrikanten te vinden. Ondanks de financiële crisis verwachten zij nog altijd een groei van het aantal autoverkopen te blijven zien.

Het land heeft, als grootste olie-exporteur, flink geprofiteerd van de hoge olieprijs van de afgelopen jaren. Saudi Arabië telt 25 miljoen inwoners, waarvan het rijke deel een voorkeur heeft voor luxe bolides, zoals die van BMW en Mercedes. Onder jongere inwoners van de oliestaat zijn merken als Lexus en Porsche populair, terwijl ook motoren van Harley Davidson gretig aftrek vinden.

"De huidige crisis heeft effect op de markt voor luxe auto's in Europa en de Verenigde Staten, maar heeft de handel in de Golf nog niet aangetast dankzij het hoog gebleven inkomensniveau", stelt de organisator van een autotentoonstelling tegenover persbureau Reuters.

Ontslagen
Daimler, Opel, Chrysler, DAF en General Motors, allemaal kwamen ze de afgelopen tijd met slecht nieuws over productiestops en ontslagen. Door de kredietcrisis houden consumenten de hand op de knip en stellen ze grote aankopen, zoals die van een nieuwe auto, uit.

De rap dalende olieprijs gooit tot nu toe geen roet in het eten. Hoewel de omzet uit olie in Saudi Arabië mogelijk zal dalen, voorspelt de regering nog altijd groei voor zowel dit jaar als volgend jaar. 

De 'gewone' man in Saudi Arabië heeft het wel zwaarder gekregen met een inflatie die het afgelopen jaar op het hoogste niveau in meer dan een kwart eeuw is beland. De elite van het land consumeert echter ongestoord verder.