WASHINGTON - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Unie en de Wereldbank zijn het eens geworden over een reddingspakket ter waarde van 25,1 miljard dollar (19,8 miljard euro) aan Hongarije.

Dat heeft IMF-directeur Dominique Strauss-Kahn dinsdagavond in een verklaring laten weten. Het IMF neemt 15,7 miljard dollar voor zijn rekening, de EU 8,1 miljard en de Wereldbank 1,3 miljard.

De lening wordt verstrekt over een periode van zeventien maanden. Het bestuur van het IMF keurt waarschijnlijk begin volgende maand de lening goed. Als deel van de steun heeft de Hongaarse regering beloofd maatregelen te nemen om de overheidsuitgaven te beperken en de economische groei te stimuleren.

Groeipotentieel
"De Hongaarse autoriteiten hebben een omvattend beleidsplan opgesteld dat de economische stabiliteit op de middellange termijn moet versterken en het groeipotentieel moet verbeteren. Tegelijkertijd moet het plan het vertrouwen van investeerders herstellen en de stress op de financiële markten in Hongarije verlichten", aldus Strauss-Kahn.

Hongarije kwam in de problemen omdat de banken in het land voor een groot deel afhankelijk zijn van buitenlandse financiering, terwijl door de financiële crisis veel investeerders hun geld juist terugtrekken uit opkomende markten. Ook heeft het land een groot begrotingstekort. Daardoor heeft Hongarije moeite om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen.

Krimp
Ook zwakt de Hongaarse economie af. Volgens de Hongaarse premier Ferenc Gyurcsany kan de economie volgend jaar met 1 procent krimpen. Dat zou de eerste recessie zijn in Hongarije sinds 1993.

Door alle economische zorgen is de Hongaarse forint de laatste maanden sterk in waarde gedaald. De forint bereikte vorige week het laagste punt ooit tegenover de euro. De Hongaarse centrale bank besloot vorige week de rente met 3 procentpunt te verhogen naar 11,5 procent om de munt te ondersteunen.

Omvangrijk
Het is het omvangrijkste hulppakket voor een opkomende economie sinds het uitbreken van de financiële crisis medio september. Hongarije is bovendien het eerste EU-land dat financiële hulp krijgt om de crisis te doorstaan.

Eerder deze week werd al bekend dat het IMF Hongarije ging helpen, maar toen was de hoogte van de lening nog niet duidelijk. Onlangs kregen ook Oekraïne (16,5 miljard dollar) en IJsland (2,1 miljard dollar) leningen van het IMF.