KEULEN - De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft dinsdag de verwachtingen naar beneden bijgesteld. Onder druk van de afzwakkende economie en de financiële crisis rekent Lufthansa voor 2008 op een operationeel resultaat van 1,1 miljard euro, tegen een eerdere prognose van 1,38 miljard euro.

Met de winstwaarschuwing volgt Lufthansa het voorbeeld van Air France-KLM, dat vorige week vrijdag al zijn verwachtingen voor 2008 terugschroefde. Over de eerste negen maanden van dit jaar nam de operationele winst van Lufthansa met 9,3 procent af tot 984 miljoen euro, onder druk van de hoge brandstofprijzen.

Het resultaat dat dinsdag bekend werd gemaakt is slechter dan verwacht. Analisten gingen uit van een operationele winst van 1,15 miljard euro. De omzet nam met 13,6 procent toe tot 18,6 miljard euro. De nettowinst daalde tot 551 miljoen euro van 1,6 miljard euro in dezelfde periode een jaar eerder, toen Lufthansa profiteerde van een belastingvoordeel en de verkoop van een belang in de reisorganisatie Thomas Cook.

Eigenlijk zou Lufthansa op woensdag zijn cijfers over de eerste negen maanden van dit jaar bekendmaken. Het aandeel van de op een na grootste luchtvaartmaatschappij van Europa verloor dinsdag op de beurs in Frankfurt na het bekend worden van de cijfers 9 procent van zijn waarde.