LONDEN - De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) zou opnieuw de olieproductie kunnen verlagen als de olieprijs blijft dalen. Dat heeft een functionaris van de OPEC dinsdag laten weten.

De OPEC verlaagde vorige week de productie al met 1,5 miljoen vaten per dag, maar de prijs van olie reageerde nauwelijks op de maatregel. In juli bereikte de olieprijs nog een recordhoogte van ruim 147 dollar per vat. Daarna kelderde de prijs snel, waardoor de OPEC tot een productieverlaging besloot.

Deze beslissing kwam de organisatie op kritiek te staan. Gevreesd wordt voor een verdere verdieping van de economische teruggang in Europa en de VS als de olieprijs weer omhoog gaat.

OPEC
De lidstaten van de OPEC komen in december bij elkaar, maar "als de omstandigheden daarom vragen" houdt de organisatie een tussentijdse bespreking, zo liet OPEC-secretaris Abdullah al-Badri weten. Volgens al-Badri zou de olieprijs "ergens tussen" het record van 147 dollar en de huidige prijs van net boven de 60 dollar per vat moeten uitkomen.