AMSTERDAM - Fabrikanten en winkelketens proberen de Amerikaanse consument te verleiden tot het kopen van een Blu-ray speler. De prijzen gaan flink omlaag.

Ging een Blu-ray speler eerder dit jaar nog voor zo'n 400 dollar over de toonbank, inmiddels ligt de prijs al onder de 230 dollar. En volgens sommige experts is het einde van de prijsdaling nog niet in zicht. Zij verwachten nog voor het einde van dit jaar Blu-ray spelers voor minder dan 150 dollar, zo meldt de Wall Street Journal.

Winkelketens hebben de interesse voor Blu-ray onder consumenten waarschijnlijk te rooskleurig ingeschat. Zij zitten daardoor nog met flinke voorraden oude modellen die ze tegen gereduceerde prijzen van de hand willen doen.

Indruk
Vooralsnog lijkt de Amerikaanse consument niet echt onder de indruk van de gedaalde prijzen voor Blu-ray spelers. Uit onderzoek van Nielsen VideoScan blijkt dat Blu-ray discs slechts een marktaandeel hebben van 4 procent. De meeste consumenten zijn nog dik tevreden met dvd's. Daarbij speelt waarschijnlijk een rol dat films op Blu-ray nog altijd aan de prijs zijn. Met een prijs van 30 dollar zijn Blu-ray discs gemiddeld twee keer zo duur als dvd's.

Fabrikanten en winkelketens hebben er volgens de deskundigen belang bij dat de consument Blu-ray snel omarmt. Door de toegenomen belangstelling voor video on demand en film-downloads staat de verkoop van films op discs onder druk. Dat is een ontwikkeling die zowel voor fabrikanten als voor de winkelketens nadelige financiële gevolgen kan hebben.