RETHEL - In Frankrijk komen er binnenkort 100.000 banen bij die gesubsidieerd worden door de overheid. De Franse president Nicolas Sarkozy kondigde dit dinsdag aan. Werkgevers kunnen dan overheidsgeld opvragen als ze mensen op bepaalde functies in dienst nemen.

Volgens Sarkozy is dit goedkoper dan het onderhouden van "mensen die voor onbepaalde tijd werkloos zijn". In Frankrijk bestaan al meer dan tienduizenden gesubsidieerde banen, maar dat aantal wordt in het licht van de moeilijke economische situatie nu uitgebreid tot 330.000.

De president kondigde ook andere maatregelen aan op het gebied van de werkloosheidsbestrijding. Zo komt er onder meer een grote instantie waar werklozen zowel een uitkering kunnen aanvragen als een baan kunnen zoeken.

Maatregelen
Sarkozy omschreef de plannen als een derde stap in het totale pakket aan maatregelen waartoe Frankrijk tot nu toe heeft besloten om de economische problemen als gevolg van de kredietcrisis te bestrijden. De regering kondigde eerder maatregelen aan om de financiële sector te steunen. Ook is beleid gemaakt om kleinere bedrijven te helpen.

In het kader van de internationale aanpak van de kredietcrisis heeft de Franse president dinsdagavond in zijn buitenverblijf een ontmoeting met de Britse premier Gordon Brown over de verdere aanpak van de problemen.