BRUSSEL - Justitie in België onderzoekt of de Fortis-top het afgelopen jaar bewust informatie over de financiële situatie bij de bankverzekeraar heeft achtergehouden of verdraaid voor de aandeelhouders. Er zijn nog geen verdachten.

Volgens het parket in Brussel is er mogelijk "onjuiste informatie verspreid over de solvabiliteit en de liquiditeit van Fortis om de markt te kunnen manipuleren tijdens de kapitaalverhoging in september en oktober van vorig jaar." Het onderzoek is al enige weken aan de gang en dinsdag overgedragen aan een onderzoeksrechter in Brussel. Twee weken geleden heeft een particulier zich burgerlijke partij gesteld.

Volgens Belgische media heeft een belangrijke getuige van binnen Fortis zich gemeld met belastend materiaal. Die persoon zou goed geïnformeerd zijn en beschikken over e-mails die de top van Fortis elkaar stuurde. Daaruit zou blijken dat Fortis de buitenwereld het afgelopen jaar geregeld heeft misleid.

Ten tijde van de vermeende feiten werd Fortis nog geleid door het inmiddels compleet opgestapte trio van topman Jean-Paul Votron, voorzitter Maurice Lippens en financieel bestuurder Gilbert Mittler. De huidige Fortis-topman Filip Dierckx zat toen overigens ook al bijna tien jaar in de raad van bestuur.