AMSTERDAM - Bijna alle Europese ondernemingen, 85 procent, maken inmiddels gebruik van laptops voor het dagelijkse werk. Van alle computers die in gebruik zijn bij Europese ondernemingen, is 34 procent een laptop.

De cijfers liggen een stuk hoger dan in 2005, toen het percentage laptops nog onder de 30 procent lag. Dat blijkt uit onderzoek van TNS/Infratest in opdracht van Fujitsu Siemens Computers.

De verklaring voor de toename van het gebruik van laptops ligt in de veranderde werkomgeving. Hoewel vroeger laptops vooral gebruikt werden door het topmanagement, neemt de behoefte aan mobiele apparatuur ook toe onder werknemers. Flexibele werkplekken, zakenreizen en de mogelijkheid om thuis te werken hebben het gebruik van laptops doen toenemen.

Communicatie
De belangrijkste redenen om te kiezen voor een laptop in plaats van een desktop zijn flexibiliteit en draadloze communicatie. Het belangrijkste aankoopcriterium is voor 71 procent de aanwezigheid van draadloze communicatie 3G/UMTS.

Ondanks de groei staan veel bedrijven nog sceptisch tegenover mobiele apparatuur, wat voornamelijk te maken heeft met veiligheid. Het gevaar op verlies van gegevens staat bovenaan de gevarenlijst, gevolgd door ongeoorloofde toegang tot bedrijfsgegevens en het netwerk. Onderaan de lijst staan de risico's op diefstal en besmetting van virussen.