FRANKFURT - De opzienbarende opmars van het aandeel Volkswagen op de effectenbeurs in Frankfurt maakte de Duitse autofabrikant dinsdag even tot het grootste bedrijf ter wereld gemeten naar marktwaarde.

De waarde van het aandeel Volkswagen, dat maandag al een winst van 146 procent boekte, verdubbelde in de ochtendhandel tot een hoogtepunt van 1005 euro. De totale marktwaarde van Duitslands grootste autofabrikant steeg daardoor tot 296,06 miljard euro (370,4 miljard dollar).

Daarmee passeerde het ruimschoots olieconcern ExxonMobil, dat bij het sluiten van de markten op maandag 's werelds grootste bedrijf was met een waarde van 343 miljard dollar.

ExxonMobil
In de middaghandel gaf Volkswagen wat van zijn enorme winst prijs, waardoor het de koppositie weer aan ExxonMobil moest laten. Ruim drie uur voor het sluiten van de markt noteerde het autoconcern ruim 57 procent hoger op 818 euro. Eerder dit jaar gingen aandelen VW nog voor 144 euro van de hand.

De enorme winst van de afgelopen twee dagen is het gevolg van de aankondiging van Porsche dat het zijn belang in de grootste autoproducent van Europa gefaseerd wil uitbreiden tot 75 procent. Vorige maand werd VW formeel een dochterbedrijf van Porsche toen het zijn belang uitbouwde tot ruim 35 procent.

Short-sellers
De forse koerssprongen lijken vooral te worden veroorzaakt door zogenoemde short-sellers die hun posities willen afdekken. Deze beleggers speculeren met aandelen Volkswagen die ze niet in bezit hebben, maar uiteindelijk wel moeten aankopen om aan hun verplichtingen te voldoen. Het voornemen van Porsche verkleint het aantal 'vrije' aandelen dat de short-sellers hiervoor nog ter beschikking zou staan, waardoor de prijs in hoog tempo wordt opgejaagd.

"Het zijn allemaal paniekaankopen", aldus een Duitse analist. "Totdat alle posities zijn afgedekt zullen we het aandeel Volkswagen verder zien stijgen." Volgens het Londense onderzoeksbureau Data Explorers is bijna 13 procent van de aandelen Volkswagen uitgeleend aan beleggers.