AMSTERDAM - Om ouders in de gelegenheid te stellen werk en zorg beter te combineren, roept Rouvoet werkgevers en vakbonden op het ouderschapsverlof te flexibiliseren. Zo meldt dagblad Trouw.

Het kabinet komt zelf dit jaar met maatregelen die ‘gezinsvriendelijk' werken mogelijk moet maken. Zo komt de minister van jeugd en gezin deze week met voorstellen om het ouderschapsverlof uit te breiden - van 13 naar 26 weken - en het fiscaal aantrekkelijk te maken.

Werkgevers aansporen tot een gezinsvriendelijk beleid heeft Rouvoet ‘afgekeken' van de Duitse minister van gezinszaken Ursula von der Leyen. Zij heeft met werkgevers en vakbonden een overeenkomst gesloten.

Gezinsvriendelijk
Gezinsvriendelijke bedrijven maken daar winst doordat ze goed opgeleide en gemotiveerde medewerkers trekken die productiever en minder vaak ziek zijn. Ruimte om voor de kinderen te zorgen, staat volgens de minister een hogere arbeidsdeelname dus niet in de weg.

Een flexibeler ouderschapsverlof houdt in dat ouders zelf de keuze krijgen hoe hun verlof in te delen, aaneengesloten, in gedeeltes of door werktijden aan te passen.