AMSTERDAM - Verzekeraar Aegon krijgt 3 miljard euro staatssteun wegens een gebrek aan kapitaal. De overheid installeert twee commissarissen en de bestuurders van Aegon krijgen dit jaar geen bonus. Dat maakte het ministerie van Financiën en Aegon dinsdag bekend.

Volgens een verklaring van het ministerie was de kapitaalinjectie nodig om Aegon gezond te houden "met een robuuste kapitaalbuffer". De staat koopt voor drie miljard aan 'securities', waardoor het aandelenpakket van Aegon niet verwatert, maar waarmee de overheid wel dezelfde zeggenschap verwerft als met aandelen. "De Nederlandse staat wordt geen aandeelhouder in Aegon", benadrukt ceo Alex Wynaendts op de website van de verzekeraar.

Schuld
Om ervoor te zorgen dat de verzekeraar zijn schuld zo snel mogelijk aflost, moet het bedrijf jaarlijks 8,5 procent rendement uitkeren aan de staat. Aegon kan tot 10 oktober volgend jaar een derde van de aandelen terugkopen tegen de uitgifteprijs van 4 euro tot 4,52 euro per stuk. De resterende aandelen kan de verzekeraar op elk moment terugkopen tegen 150 procent van de uitgifteprijs of omzetten in gewone aandelen.

Aegon is de tweede financiële instelling die een beroep doet op het steunfonds dat het ministerie van Financiën op 9 oktober instelde voor banken en verzekeraars die door de kredietcrisis in problemen zijn geraakt. Eerder kreeg ING 10 miljard euro uit het fonds en kreeg ook twee overheidscommissarissen.

Boswachters
De commissarissen, in de volksmond al bekend onder de naam 'Boswachters', krijgen zeggenschap over belangrijke beslissingen zoals overnames en investeringen, verhoging of verlaging van het uitstaande kapitaal, en veranderingen in het beloningsbeleid. Zij nemen ook plaats in het comité dat toeziet op de beloning bij het concern.

Aegon maakte tegelijkertijd de resultaten bekend over het derde kwartaal. "Zoals verwacht hebben de inkomsten te lijden onder de turbulentie op de financiële markten", aldus het bedrijf. Het resultaat voor belastingen daalde met 28 procent ten opzichte van vorig jaar naar 500 miljoen euro. Het nettoverlies bedraagt ongeveer 350 miljoen euro.

Overschot
Dankzij de overheidsinjectie heeft het bedrijf nu een kapitaaloverschot van 5 miljard euro. Hierdoor heeft Aegon een zogeheten solvabiliteitsratio van 160 procent, voldoende volgens Europese regels voor verzekeraars. De solvabiliteitsratio geeft aan of een bedrijf aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen.

De kapitaalproblemen bij Aegon duiden erop dat na banken ook verzekeraars steeds meer last beginnen te krijgen van de financiële crisis. Zondagavond werden de Belgische regering en bankverzekeraar KBC het eens over een miljardeninjectie van 3,5 miljard euro. In de VS overwegen de verzekeraars MetLife en Prudential staatssteun.