VOORBURG - Consumenten en producenten zijn in oktober een stuk negatiever geworden over de economie. Dit bleek uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De index voor het consumentenvertrouwen stond in de eerste weken van deze maand op een min van 27, tegen 22 negatief een maand eerder. Vooral over de economische vooruitzichten waren consumenten negatief. Ook de koopbereidheid nam af. Consumenten vonden het een minder gunstige tijd voor het doen van grote aankopen.

Het producentenvertrouwen duikelde van min 0,5 in september naar min 6,1 in oktober. Dit is het laagste niveau in meer dan vijf jaar. De daling was de grootste afname sinds het CBS in 1985 begon met meten.

Ondernemers waren over alle aspecten van het bedrijfsklimaat somberder dan een maand eerder. Over zowel de verwachte productie als over de voorraden waren ze negatiever. Ook het aantal ondernemers dat aangaf te maken te hebben met dalende orderontvangsten was groter dan het aantal dat een toename zag.