DEN HAAG - Aegon kan prima op eigen benen staan. Dit zei minister Wouter Bos (Financiën) dinsdag in een toelichting op de 3 miljard euro aan steun die de Nederlandse overheid aan de verzekeraar geeft.

"Maar de situatie is zo heftig dat de meest gezonde bedrijven in de problemen kunnen komen. Wij helpen ze door deze barre tijden heen."

Gezond
Bos noemde Aegon een "ontzaglijk gezond bedrijf". Zelfs gezonde mensen trekken volgens hem een trui aan als het koud wordt, karakteriseerde hij de steunoperatie. De minister benadrukte dat de hulp tegen een hoge prijs is gegeven, wijzend op de voorwaarden. Volgens hem mag de belastingbetaler ook iets terug verwachten.

Volgens Bos hebben behalve ING en Aegon geen andere Nederlandse banken en verzekeraars bij het ministerie van Financiën aangeklopt voor steun.

Concurrentie
Aegon krijgt de steun tegen vrijwel dezelfde voorwaarden als eerder het bankverzekeringsconcern ING, dat een kapitaalinjectie kreeg van 10 miljard. Bos bestrijdt dat Aegon nu extra kapitaal krijgt, omdat het na ING niet kon achterblijven in de concurrentiestrijd. De gesprekken daarover vonden al plaats voor de steun aan ING. "We praten al anderhalf jaar met alle financiële instellingen", aldus Bos.

Volgens hem is steun aan een verzekeraar even belangrijk als steun aan banken. Het maakt niet uit of mensen hun toekomst via spaargeld veilig stellen of via een verzekering, vindt hij. Bovendien zijn beide van cruciaal belang voor de economie.

Bos ging ook in op de kritiek dat banken in het buitenland klanten lokken door erop te wijzen dat de Nederlandse overheid garant staat voor hun geld. "We zijn dat goed aan het bekijken. Als een bank onder ons toezicht staat, hoeven we niet bang te zijn voor grote schade." Bos erkent dat dit bij de IJslandse bank Icesave niet goed is gegaan. Toch ziet hij geen reden tot paniek, maar wel reden om de risico's te bezien.