DEN BOSCH - Ongeveer duizend Brabantse en Limburgse leraren in het voortgezet onderwijs hebben maandagmiddag gestaakt. Ze maakten het begin van een estafettestaking die de bonden voor deze week hebben georganiseerd.

Later deze week volgen leraren in de rest van het land met hun actie voor een lagere werkdruk en meer loon. Enkele honderden stakers kwamen maandagmiddag bijeen in de Brabanthallen in Den Bosch. Vakbondsbestuurders spraken de actievoerders toe.

In het zuiden van het land werken meer dan twintigduizend mensen op middelbare scholen. Een kwart is aangesloten bij de vakbond. Van een laag animo voor de staking wilden de vakbonden maandag echter niet horen. Ze waren tevreden met de opkomst voor de kortgeleden aangekondigde staking zo kort na de herfstvakantie.

Onderhandelaarsakkoord
Met de acties willen de bonden afdwingen dat het onderhandelaarsakkoord dat zij op 12 september met de werkgevers sloten, alsnog wordt uitgevoerd. Die afspraken houden onder meer in een verlaging van het aantal lesuren voor leraren en een loonsverhoging van 7 procent.

Bestuurder Ton Rolvink van de Algemene Onderwijsbond (AOb) sprak tijdens de manifestatie tegen dat de hoge werkdruk alleen een probleem is van de oudere en deeltijdleraren. Het is volgens hem een spookverhaal dat de uitonderhandelde cao te duur is. "Deze cao heeft geen eerlijke kans gekregen. Jullie worden respectloos behandeld", sprak hij de actievoerders toe.

De estafettestaking is een opwarmertje voor een landelijke manifestatie, die mogelijk begin november wordt gehouden.