BRUSSEL - De Europese werkgevers luiden de noodklok over de economie volgend jaar. Ze verwachten dat de economie bijna stagneert. De groei bedraagt volgens hen slechts 0,2 procent in landen met de euro, tegen 0,4 procent in de hele EU.

De ondernemers ramen dat investeringen en werkgelegenheid in de EU fors dalen, voor het eerst sinds 1993: Bedrijven gaan bijna 2 procent minder investeren dan dit jaar, het aantal banen vermindert met minstens 1,1 miljoen. De werkloosheid in de eurozone zal oplopen naar 8,2 procent, tegen 7,5 procent dit jaar.

Dat bleek maandag bij de presentatie van Businesse Europe, de koepelorganisatie van werkgeversorganisaties zoals VNO-NCW.

Kredietcrisis
De organisatie had haar ramingen deze maand aanzienlijk verlaagd, wegens de kredietcrisis. "In september hoopten we nog op een herstel van de economie eind dit jaar,of begin volgend jaar. Maar dat kunnen we vergeten, nu de financiële sector bijna was ingestort en de aandelen zijn gedaald", zei specialist Marc Stocker van Business Europe.

Ondernemers houden vooral hun hart vast voor de aangescherpte kredietvoorwaarden van banken en de stijgende lonen. "Het enige goede nieuws is dat grondstoffen goedkoper zijn geworden", aldus specialist Stocker. "De prijsdaling is welkom, maar compenseert de economische afzwakking niet."

Euro
De daling van de euro is ook positief voor Europese exporteurs, maar het tempo van de daling gaat de ondernemers wel te snel. "Niemand weet waar hij aan toe is met deze koersbewegingen."

Directeur-generaal Philippe De Buck van Business Europe riep de Europese Centrale Bank (ECB) daarom dringend op op tot verdere renteverlagingen, zodat de bedrijven goedkoper kunnen investeren. Hij wil ook dat banken en overheden blijven toezien op een continue kredietstroom naar bedrijven.

De voorman bepleit dat overheden zelf vooral investeren in innovatie. "Als er onverhoopt een veiling komt van emissierechten van CO2, willen we ook dat de opbrengst vooral naar innovatie gaat."