AMSTERDAM - Het Britse bedrijf achter internetbetaalsysteem Click & Buy weigert commentaar op een veiligheidslek. Een Brabantse tiener maakte daardoor geld buit.

Een jongen uit Heeswijk-Dinther haalde zes keer in korte tijd geld van de rekening van de gedupeerde Click & Buy-gebruiker, meldde gratis krant Spits vrijdag. Hij maakte simpelweg een account aan met het rekeningnummer van een ander.

Buit
De buit bedroeg 286 euro. Van het bedrag kocht hij onder meer computerspellen. Volgens de politie tikte de jongen een willekeurig rekeningnummer in dat bleek te bestaan en kon zo betalingen verrichten. Uiteindelijk maakte de jongen gebruik van acht verschillende banknummers. Politie en Justitie onderzoeken de zaak nog. De officier van justitie zal volgens Spits een taakstraf van dertig uur tegen de minderjarige verdachte eisen. Mogelijk zijn er nog meer personen betrokken bij de fraude.

Het bedrijf, dat is gevestigd in Engeland, wil niets zeggen over het dichten van het lek. "We kunnen geen commentaar leveren op lopende onderzoeken. Maar we nemen zaken over fraude erg serieus. Als een geval van fraude wordt ontdekt, werken we volledig mee met de autoriteiten", laat woordvoerster Silvia Nossa Webwereld weten.

Details
Click & Buy wil kwaadwillenden niet op een idee brengen, stelt ze. "Elk detail dat we geven over onze veiligingsmechanismes kan een uitdaging zijn voor fraudeurs om ze te omzeilen."

Het bedrijf ontwikkelt volgens Nossa 'continu maatregelen om misbruik van gevoelige gegevens te voorkomen'. "Maar de beste preventie tegen internetfraude is nog steeds dat internetters gewetensvol omgaan met gevoelige informatie. Dat geldt niet alleen voor betaalgegevens, maar ook voor persoonlijke gegevens en wachtwoorden, die niet altijd ingewikkeld genoeg zijn." Specifieke informatie over de kwestie en of het gat reeds gedicht is, wil het bedrijf echter niet geven.

Click & Buy wordt onder meer gebruikt door diverse gamessites, Skype en Apples iTunes. Investeerders in het bedrijf zijn onder andere 3i, Deutsche Telekom en Intel. De online betaaldienst is actief in 26 landen.