HOOFDDORP - De financiële crisis treft TNT zowel direct als indirect. De post- en pakketbezorger heeft niet alleen last van de verzwakkende economie, maar moet volgend jaar mogelijk ook 75 miljoen euro in zijn eigen pensioenfonds pompen om de dekkingsgraad op peil te houden.

Dat maakte TNT maandag bekend bij de presentatie van de resultaten over het derde kwartaal. Die kwamen uit onder de gemiddelde verwachting van analisten. Het aandeel daalde op de beurs ruim 8,5 procent. Eerder deze maand gaf het bedrijf al een winstwaarschuwing voor zijn internationale pakjesdivisie.

TNT boekte in het derde kwartaal een nettowinst van 113 miljoen euro, bijna een derde lager dan een jaar geleden. De omzet steeg licht, van 2,65 miljard naar 2,69 miljard euro. De winst voor rente en belastingen (ebit) daalde van 258 miljoen naar 209 miljoen euro.

Dekking
Door de malaise op de effectenmarkten ziet het pensioenfonds van TNT zijn dekkingsgraad in oktober zakken tot onder de 105 procent. Vorige week meldde het nog dat de dekkingsgraad eind september 115 procent was. TNT is verplicht bij te springen als de kapitaalbuffer van het fonds op het huidige niveau blijft.

Hoeveel TNT in dat geval precies moet bijleggen hangt af van de verdere ontwikkelingen op de financiële markten. Financieel directeur Henk van Dalen zei in een toelichting dat TNT onder normale omstandigheden circa 100 miljoen euro per jaar in het pensioenfonds stort.

Pakketvervoer
Sinds de verdieping van de internationale financiële crisis in september en oktober heeft TNT de vraag naar pakketvervoer per vliegtuig flink zien teruglopen. Het bedrijf verwacht dat de marktomstandigheden ook de rest van het jaar onder druk zullen staan en heeft de groeiverwachtingen voor zijn binnenlandse en Europese pakjesactiviteiten dan ook verlaagd.

"Het effect van de financiële crisis wordt zichtbaar in de echte economie", aldus Van Dalen. Hij zei opnieuw dat TNT naar manieren zoekt om kosten te besparen. Welke maatregelen precies worden genomen en wat die aan bezuinigingen moeten opleveren, maakt het bedrijf volgens Van Dalen pas begin december bekend.

China
De postbezorging had geen last van economische tegenwind. De omzet en winst waren in lijn met de eigen verwachtingen. Ook de pakketactiviteiten in opkomende markten, zoals China, India en Brazilië, blijven zich volgens TNT goed ontwikkelen, hoewel de groei dit jaar waarschijnlijk licht lager uitvalt dan geraamd.