AMSTERDAM - Maandag kelderden de koersen van grote Japanse technologiebedrijven: de Nikkei-index bereikte een dieptepunt. Vooral de stijgende yen zorgt voor veel problemen.

De Japanse munt is sinds vrijdag met 2,29 yen gestegen tot 92,85 yen tegen één Amerikaanse dollar. Een te hoge koers van de yen ten opzichte van de dollar is rampzalig voor de Japanse industrie, aangezien Japanse goederen in het buitenland dan duurder worden.

Sony
Vanwege de hoge yen zullen ook in het buitenland gemaakte winsten afnemen wanneer deze naar Japan worden gebracht, iets waarvan onder meer Sony last ondervindt. Vorige week moest de elektronicagigant mede daarom een winstwaarschuwing uitgeven, waardoor de koers al met 13 procent duikelde. Na de scherpe daling van vrijdag ging de koers van Sony maandag opnieuw omlaag. Het aandeel daalde met 8 procent tot 19,59 dollar.

Behalve Sony heeft ook Canon een winstwaarschuwing doen uitgaan vanwege de sterke yen en de wereldwijde slechte economische situatie. De vraag naar Canon-producten is afgenomen, zodat de winst in de periode van juli tot september met 21 procent is gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Canon verwacht nu een jaarwinst van 3,19 miljard euro in plaats van de eerder voorspelde 4,26 miljard euro.

Omdat Canon de waarschuwing na het sluiten van de beurs in Tokio heeft gegeven, zal deze pas morgen effecten hebben op de aandelenkoers. Toch verloren de Canon-aandelen al tijdens de handel 11 procent van hun waarde. Andere elektronicabedrijven vielen nog harder, zoals geheugenchipproducent Elpida (met 16 procent), Pioneer (15 procent), Mitsubishi Electric (14 procent) en Sanyo Electric (12 procent).

Nintendo
De aandelen van spelproducent Nintendo, dat vooral afhankelijk is van de consumentenmarkt in het buitenland, daalden met 11 procent, terwijl het NEC-aandeel 10 procent van zijn waarde verloor. Kleinere koersdalingen waren er voor Fujitsu, Panasonic en Toshiba.

Deze week is extra spannend, want veel verschillende Japanse technologiebedrijven zullen hun kwartaalcijfers bekendmaken. Panasonic en Ricoh doen dat morgen, Toshiba, Fujitsu en Sony op woensdag. Donderdag volgen dan Sharp, Nintendo, NEC, Hitachi en Kyocera, terwijl provider NTT DoCoMo vrijdag zijn resultaten zal presenteren.