De meest gebruikte begrippen rondom mobiel internet uitgelegd. Aangezien niet iedereen thuis is in de wereld van WAP, LBS, CTR en DVB-H.

Bluetooth: Een techniek om over korte afstand draadloos data te kunnen versturen

Wifi: Een techniek die wordt gebruikt bij onder andere draadloze kantoornetwerken en draadloze modems die thuis worden gebruikt. Ook veel mobiele telefoons zijn tegenwoordig uitgerust met wifi. Hierdoor kun je internet gebruiken op je mobiele telefoon zonder de bijbehorende datakosten van de operator, mits je in de buurt bent en toegang hebt tot het wifi netwerk.

DVB-H: Digital Video Broadcasting-Handheld is de standaard voor mobiel TV kijken via een broadcasting signaal

3G: Third Generation. Na de eerste generatie GSM, kwam de tweede generatie (GPRS) en vervolgens de derde generatie (3G). Hieronder worden de technieken UMTS en HSDPA geschaard.

UMTS: Universal Mobile Telecommunications System. De opvolger van GSM en GRPS techniek, waarbij het mogelijk is om meer data via een mobiel netwerk te versturen door een grotere bandbreedte en een betere compressietechniek.

HSDPA: High Speed Downlink Packet Access. Een techniek voor mobiele telefonie waarbij het mogelijk is om meer data te versturen via een mobiel netwerk.

LBS: Location Based Services. Alle diensten die op een of andere manier gebruik maken van plaatsbepaling van een gebruiker.

M-Commerce: Mobile Commerce. Het inzetten van mobiel internet als verkoopkanaal. Het equivalent van E-commerce op het reguliere web, maar dan voor mobiel internet.

Google Android: Een open besturingssysteem voor mobiele telefoons dat ontwikkeld is door Google

Symbian: Het meest gebruikte operating systeem voor mobiele telefoons.

Idle screen: Het scherm van de mobiele toestel dat je ziet als er geen activiteit op de telefoon plaatsvindt.

Handset recognition: De mogelijkheid om op een mobiele site te herkennen welk toestel de mobiele internetter gebruikt en speciaal voor dit toestel een geoptimaliseerde website te tonen. Dit wordt ook wel user agent recognition genoemd.

WAP 2.0: Ook wel XHTML genoemd. Dit is een variant van HTML en de meest gebruikte programeertaal voor mobiele telefoons

WAP 1.0: De oude WAP taal ook wel WML genoemd. Oude toestellen met zwart wit schermen hebben een beperkte set aan mobiele internetmogelijkheden die niet te vergelijken zijn met wat tegenwoordig op mobiele telefoons kan.

Imode: Een vorm van mobiel internet waarbij een andere programeertaal (CHTML) wordt gebruikt. Technologisch vergelijkbaar met XHTML. Imode is geflopt bij KPN, maar heel groot in Japan.

CTR: Click Through Rate, ofwel het aantal gebruikers dat klikt op een banner

CPM: Cost Per Mille, ofwel de kosten per 1000 vertoningen van een banner

CPS: Cost Per Sale, ofwel de kosten van een utiing op (mobiel) internet uitgedrukt in verkopen van het uiteindelijke aangeboden product.

Links
Informatiebronnen op internet waar meer informatie over mobiel internet te vinden is:

Mmaglobal: Mobile Marketing Association met op hun site artikelen, voorbeeldcases en onderzoeksrapporten

Openmobielinternet: site van het Open Mobiel Internet initiatief (OMI), een verzameling van organisaties die actief zijn op open mobiel internet en de markt gezamenlijk proberen te ontwikkelen

IAB: Interactief Advertising Bureau

Mobilemonday: Globale stroming die evenementen organiseert rondom het thema mobiel. Meestal op maandag

Mobilecowboys: Een site over mobiele telefoons