Steeds meer mensen maken gebruik van internet op hun mobiele telefoon, waardoor het interessant is om als bedrijf aanwezig te zijn op mobiel internet. Als een organisatie op mobiel internet actief wilt worden, moeten er een aantal keuzes gemaakt worden.

Directe verkoop van producten en diensten staat op mobiel internet nog in de kinderschoenen. De reden is dat veel gebruikers nog huiverig zijn voor de veiligheid van de betalingen en dat de registratie veel typwerk vereist, dat niet heel handig is op een mobiele site. Toch wordt het typen op de meeste mobiele toestellen steeds eenvoudiger en zal er op korte termijn meer directe verkoop op mobiel internet plaatsvinden.

Voor complexe diensten biedt mobiel internet misschien niet de ruimte om een product te verkopen, maar je kan gebruikers wel prikkelen om informatie aan te vragen of de reguliere website te bezoeken.

Applicatie
Als je op mobiel internet actief wilt worden, zul je de keuze moeten maken tussen een pagina die gebruik maakt van een browser of het bouwen van een applicatie. Bijna elke mobiele telefoon heeft een browser, waardoor een mobiele internetsite makkelijk te bereiken is. Een applicatie bouwen, heeft als voordeel dat het er beter uitziet en dat je geluid kan toevoegen.

Het nadeel is dat de ontwikkeling duur is en dat het lastig is om de applicatie ook daadwerkelijk werkend op de telefoon van een gebruiker te krijgen. Eerst moet de applicatie gedownload worden en dan pas kan de gebruiker de site gebruiken.

Nederland kent enkele specialistische bedrijven die veel ervaring hebben met het bouwen van mobiele websites en applicaties. Momac is een grote speler in deze markt. Momac heeft een flexibel platform waarop ze mobiele sites ontwikkelen die worden geoptimaliseerd voor alle typen toestellen.

Laurens Rutten, Director Business Development bij Momac: "MoMac richt zich primair op veeleisende 'A-brands' die de beste mobiele Internet ervaring aan hun gebruikers willen bieden. Met ons GoMedia platform kunnen bedrijven zelf mobiele internetsites onderhouden. Met succes, want in onze thuismarkten Nederland, Engeland en Frankrijk werken we inmiddels voor de grootste mediabedrijven in de markt. Maar ook daarbuiten gaat het nu hard, zelfs in Zuid-Afrika worden een aantal van de meest succesvolle mobiele sites inmiddels op ons platform gebouwd."

Service 2 Media is een organisatie die mobiele internetsites bouwt voor onder andere de Telegraaf.  Ook heeft Service 2 Media een mobiele brochure gemaakt op basis van een java applicatie voor een autofabrikant . Daarnaast bouwt Service 2 Media aan een eigen Location Based Services oplossing.

IceMobile heeft de technologie in huis om goede mobiele sites te bouwen en heeft daarnaast ervaring met mobiele campagnes. Zo heeft IceMobile op Koninginnedag een grote campagne voor Samsung uitgevoerd, waarbij gebruikers vanaf hun mobiele telefoon live video konden streamen op grote schermen die op het Leidse plein stonden. De filmpjes werden ook getoond op Hyves.

Naast deze partijen zijn er tal van andere partijen die gespecialiseerd zijn in mobiele sites, applicaties of games.