AMSTERDAM - Zakelijke schuldeisers geven hun vorderingen in het business to business-verkeer (B2B) sneller ter incasso uit handen aan gerechtsdeurwaarders. Dat constateert de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG).

De effecten van de kredietcrisis zijn op dit moment vooral zichtbaar in het B2B-segment. In het zogeheten business to consumer-segment (zoals onder andere bij huur, energie en zorg) is daarvan nog geen sprake, aldus de KBvG.

Financiële instellingen en het MKB zijn meer aandacht gaan besteden aan het innen van oudere vorderingen. Karen Weisfelt, directeur van de KBvG licht toe: "Kennelijk hebben ze het gevoel dat ze hun geld anders niet meer terug zien. Schuldenaren betalen als gevolg van de kredietcrisis steeds minder makkelijk."

Rechter
De organisatie van gerechtsdeurwaarders merkt overigens nog niet dat de kredietcrisis leidt tot een toename van het aantal gerechtelijke procedures. "Hier is sprake van een uitgesteld effect. In de meeste gevallen proberen de gerechtsdeurwaarders de vordering zonder tussenkomst van de rechter te innen," aldus Weisfelt.