AMSTERDAM - Verzekeraar Aegon overweegt om in navolging van ING gebruik te maken van het staatsfonds van 20 miljard euro voor financiële instellingen met kredietproblemen. Volgens een goed ingelichte bron tegenover The Wall Street Journal maandag hakt het bedrijf de komende dagen de knoop door.

Het is volgens de krant nog onduidelijk onder welke voorwaarden er geld zou worden aangetrokken. Het zou wel gaan om een kleiner bedrag dan de tien miljard euro waar ING eerder een beroep op deed. De overheid installeerde op 20 oktober in ruil voor de miljardenlening twee commissarissen bij de bankverzekeraar.

In een reactie stelt een woordvoerder van Aegon dat er in de "nabije toekomst" zal worden besloten over deelname aan het steunfonds. "We willen speculatie voorkomen en de markt zo snel mogelijk laten weten of we gebruik zullen maken van het fonds en zo ja, onder welke voorwaarden", aldus de woordvoerder tegenover persbureau ANP.

Koers
Geruchten over mogelijke overheidssteun deden de koers van het aandeel Aegon vrijdag met 16 procent dalen. Uiteindelijk krabbelde het aandeel weer op tot een verlies van 3,5 procent bij het sluiten van de markt. De beurswaarde van Aegon slonk dit jaar al 68 procent.

Het mogelijke kapitaaltekort bij Aegon duidt erop dat na banken ook verzekeraars steeds meer last beginnen te krijgen van de financiële crisis. Zondagavond werden de Belgische regering en bankverzekeraar KBC het eens over een miljardeninjectie van 3,5 miljard euro. In de VS overwegen de verzekeraars MetLife en Prudential staatssteun.