AMSTERDAM - FNV Bondgenoten gaat ludieke acties voeren bij de Bijenkorf nu het concern niet is ingegaan op het ultimatum van de bond dat zaterdagavond afliep.

De eerste actie is maandag in Groningen, waar ballonnen worden uitgedeeld aan klanten. Later in de week is de vestiging in Rotterdam aan de beurt, zo heeft de vakbond laten weten.

De bond wil onder meer een hogere loonsverhoging dan de Bijenkorf biedt en wil af van wat ze noemt "verslechteringen" in de cao. Daarbij gaat het over de inzetbaarheid van het personeel. Volgens vakbondsbestuurder Henk van de Ploeg wil de Bijenkorf dat het personeel voortaan altijd oproepbaar en beschikbaar is.

Zelfroosteren
De Bijenkorf stelt dat zij een systeem van zelfroosteren wil invoeren. Werknemers kunnen dan juist meer invloed uitoefenen op hun werktijden en het bedrijf kan mensen flexibeler inzetten op momenten dat het drukker wordt. Wie al in dienst is kan kiezen tussen het nieuwe systeem of het huidige rooster. Het concern had gehoopt het nieuwe systeem in overleg met de vakbond nader vorm te geven.

De onderhandelingen over een nieuwe arbeidsovereenkomst bij het warenhuis lopen al vanaf februari.