AMSTERDAM - De beleggers op de effectenbeurs in Amsterdam kunnen zich opmaken voor een spannende handelsweek, met opnieuw een grote stroom belangrijke bedrijfsresultaten uit binnen- en buitenland. De macro-economische agenda is eveneens goed gevuld.

Handelaren hopen dat centrale banken deze week gecoördineerde renteverlagingen zullen doorvoeren om de effectenmarkten tot rust te brengen. Vorige week sloten de aandelenkoersen in Europa de week af op het laagste niveau in vijfeneenhalf jaar tijd door angst voor een diepe recessie.

De AEX-index in Amsterdam onderging vrijdag een zeer grillige daling en eindigde op 245,92 punten, een verlies van 4,6 procent. Tijdens de middaghandel stond de hoofdindex zelfs bijna 10 procent in de min.

Wall Street
Ook op de beursvloeren van de Verenigde Staten was sprake van paniek. Voorafgaand aan de opening van Wall Street werd de handel in futures voor de beurzen in New York automatisch stilgelegd omdat de maximaal toegestane koersdaling op een dag werd bereikt. Uiteindelijk viel de schade bij de opening enigszins mee.

Veel beleggers denken dat de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, de rente met 50 basispunten gaat verlagen. "Ik verwacht dat er een gecoördineerde renteverlaging komt. Hopelijk zal de angst en het pessimisme daarmee afnemen", aldus Rob Koenders, handelaar bij Harmony Vermogensbeheer. Hij denkt dat zo'n actie de markt in ieder geval tijdelijk lucht zal geven om weer op adem te komen.

Donderdag zal het en stuk duidelijker worden hoe de Verenigde Staten er voorstaan. Dan worden de groeicijfers van de Amerikaanse economie over het derde kwartaal gepubliceerd. Analisten rekenen gemiddeld op een krimp van 0,5 procent.

Recessie
"De signalen wijzen in toenemende mate op een diepe recessie. Maar het is nog te vroeg om te zeggen hoe diep omdat de vooruitzichten afhankelijk zijn van het effect van de overheidsmaatregelen", aldus een econoom bij de Amerikaanse bank JPMorgan.

Maandag presenteert onder meer het logistieke concern TNT zijn derdekwartaalcijfers. Volgens analisten heeft het postbedrijf TNT flink last van de afkoeling van de wereldeconomie, getuige de winstwaarschuwing die het bedrijf vorige week gaf voor zijn internationale pakjesdivisie.

Donderdag gaat de aandacht vooral uit naar de kwartaalcijfers van oliemaatschappij Shell. Het concern heeft naar verwachting kunnen profiteren van de olieprijs die in het derde kwartaal nog hoog was. Ook de cijfers van de olieproductie zullen nauwlettend worden gevolgd.