DEN HAAG - Niet alleen de VVD ook de SP wil dat het parlement de oorzaken van de financiële crisis bekijkt. VVD-leider Mark Rutte zei zaterdag graag een parlementair onderzoek te zien, de socialisten denken aan het zwaardere instrument van een parlementaire enquête.

SP-fractievoorzitter Agnes Kant stelt zondag dat een parlementaire enquête onvermijdelijk is. "We moeten fouten uit het verleden precies blootleggen om zo de noodzakelijke lessen voor de toekomst te kunnen trekken", stelt zij.

Volgens Rutte moet het onderzoek starten nadat de crisis bezworen is. Naast de lessen voor de toekomst wil hij bekijken of het kabinet de crisis op de juiste manier heeft aangepakt. Bij een grote brand ga je de brandweer tijdens het blussen niet voor de voeten lopen, aldus de politicus.

Coalitiepartijen
Volgens de VVD-leider is de evaluatie die minister Wouter Bos van Financiën heeft aangekondigd niet genoeg. De kans dat er een onderzoek van de Tweede Kamer komt is echter miniem. Coalitiepartijen CDA, PvdA en CU zijn namelijk tegen. Zij vinden dat Bos genoeg informatie geeft over de ingrepen die hij bij banken pleegt.