STUTTGART - De Duitse autoproducent Daimler heeft plannen om de productie voor een maand stil te leggen wegens tegenvallende verkopen. De productiestop gaat medio december in, meldde de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung in haar zondagseditie.

Vorige week stelde het concern zijn omzet- en winstverwachting voor het hele jaar naar beneden bij. Daimler kondigde een omzetdaling aan over het derde kwartaal van 7 procent tot 23,8 miljard euro. Het bedrijfsresultaat daalde met twee derde tot 648 miljoen euro. Het concern heeft vooral veel last van de afzwakkende autoverkoop in Noord-Amerika en Europa.

De Duitse branchegenoot Opel overweegt eveneens om de productie tijdelijk stil te leggen. De fabriek in Bochum gaat mogelijk de hele maand december dicht. Bovendien moeten er 150 arbeidsplaatsen verdwijnen bij de fabriek. De situatie bij Opel zou zo ernstig zijn dat het bedrijf niet meer maandelijks, maar wekelijks de afzetmarkt en productie bekijkt. Zo wil Opel voorkomen dat er te grote voorraden worden opgebouwd.