AMSTERDAM - Microsoft komt aanstaande woensdag al met een versie van SP2 voor Windows Vista, die het zal distribueren onder een kleine groep bètatesters.

Een selectief groepje Technology Adoption Program members zullen een testversie van Windows Vista Service Pack 2 (SP2) ontvangen tijdens de Microsoft's Professional Developers Conference (PDC) die volgende week in Los Angeles wordt gehouden. Dit heeft het bedrijf laten weten op de officiële Windows Vista team blog.

Vorige week werd al onofficieel bekend dat Microsoft van plan was om binnen een maand met de betaversies van de service packs van Windows Vista en Server 2008 te komen.

Bugfixes
Volgens Mike Nash, vice president of Windows product management bij Microsoft is Vista SP2 voorzien van bugfixes die onlangs zijn uitgebracht voor het verbeteren van de betrouwbaarheid, prestaties en compatibiliteit van het besturingssysteem. Microsoft heeft nog geen officiële releasedatum vrijgegeven voor SP2, hetgeen volgens Nash komt omdat die releasedatum zal worden vastgesteld aan de hand van feedback die binnenkomt na de release van de betaversie.

Met het tweede servicepack voor Vista wil Microsoft een flink aantal verbeteringen aanbrengen. Zo wil het Windows Search 4.0 implementeren om zoekresultaten sneller uit te kunnen voeren en relevantere resultaten te genereren. Ook zal het zijn voorzien van Bluetooth 2.1 Feature Pack om ervoor te zorgen dat de meest recente Bluetooth-technologie ondersteund wordt.

Blu-ray
Daarnaast zal er ondersteuning worden toegevoegd voor het branden van Blu-ray dvd's vanuit Vista, zonder de noodzaak om extra software te installeren. Ook zal Windows Connect Now-technologie worden toegevoegd, om de configuratie van draadloze netwerken te vereenvoudigen. Tot slot bevat Vista SP2 ondersteuning voor UTC (Coordinated Universal Time)-timestamps om ervoor te zorgen dat bestanden altijd accuraat worden gesynchroniseerd, ongeacht verschil in tijdzones.

In de blogpost adviseert Nash gebruikers niet te wachten tot SP2 met overstappen naar Vista: "We raden aan om over te stappen naar Vista SP2 zodra het beschikbaar is, maar het is verstandig om vandaag al over te stappen op Vista SP1." Hoewel Microsoft druk is met de release van SP2, wordt er ondertussen hard gewerkt aan de opvolger van Vista. Het bedrijf heeft beloofd dat het volgende week tijdens de PDC een eerste vroege testversie van Windows 7 zal distribueren.