EINDHOVEN - De markt voor logistiek vastgoed, zoals distributiecentra en magazijnen, voelt de economische teruggang en de onrust op de financiële markten. Dit zegt Valérie Vanbiervliet, directeur Benelux en Oost-Europa van de internationale vastgoedgigant Goodman.

"De laatste maand voelen we dat een aantal partijen beslissingen 'on hold' zet. Een project waarvoor bijvoorbeeld op lokaal niveau al een akkoord was, werd vanuit het bestuur in de Verenigde Staten tegengehouden.", aldus Vanbiervliet.

Investeren in logistiek vastgoed wordt gezien als minder risicovol dan beleggen in kantoren of winkels. "Het wordt beschouwd als een stabielere markt. De prijzen waren de laatste jaren niet zo gek als op de kantorenmarkt."

Terughoudender
Volgens Vanbiervliet zijn er daarom nog voldoende investeerders die bereid zijn geld te steken in vastgoed. Het gaat daarbij vooral om grote institutionele beleggers. Maar ook die stellen zich nu terughoudender op. "De eisen die ze stellen aan investeringen zijn veel hoger dan vroeger, ze zijn veel selectiever."

Ook wat betreft de financiering, ziet Van Biervliet duidelijk de gevolgen van de financiële crisis. Hoewel er nog wel banken zijn die krediet verstrekken, zijn de voorwaarden strikt. "Het is niet simpel, de voorwaarden die gesteld worden zijn streng." Er zijn ook kredietverstrekkers die helemaal geen leningen meer geven. "Die banken kunnen niet of willen niet", aldus Vanbiervliet.

Het van oorsprong Australische Goodman is met een belegd vermogen van 11 miljard dollar een van de grootste vastgoedbedrijven ter wereld. In Nederland en Europa bezit het bedrijf vooral logistiek vastgoed en investeert hier ook in.